Despre atmosfera din Ghencea

Prosport.ro scria joi, după meciul Steaua – Liverpool, că 17.000 de suporteri stelişti au sfidat ploaia şi vântul pentru a crea pe Ghencea o “atmosferă incendiară”.

Am urmărit meciul pe ProTV, şi în nicio fază nu am avut impresia că s-a creat pe stadion o “atmosferă incendiară”.

În primul rând, stadionul nu era plin, chiar dacă venea una dintre marile echipe europene şi Steaua putea obţine calificarea în primăvara europeană. Ploua, era frig şi bătea vântul, dar nu cumva e aceasta vremea normală pentru un început de decembrie în România?

În competiţiile europene, o atmosferă ostilă – infernală, aşa cum le place suporterilor să scrie în bannere – este un capital important pentru echipe mai modeste şi sărace când primesc pe stadionul propriu potentele continentului. Aşa se întâmplă în Grecia, Turcia sau în ţările din fosta Iugoslavie.

Jucătorii locali intră pe teren cu o “viteză” în plus, insuflată din tribune. Oaspeţii simt în fiecare aut flacăra tribunei încinse, iar portarii mai puţin experiementaţi petrec cele 90 de minute cu un ochi la minge şi o ureche la gălăgia care îi vine din spate.

Stelei de joi i-a lipsit un pic de tărie şi energie pentru a concretiza dominarea jocului. O adevărată atmosferă incendiară ar fi ajutat-o să aibă acest plus de intensitate, care, după ce am vazut ce s-a întâmplat pe teren, i-ar fi putut aduce victoria şi automat calificarea.

Când s-a terminat meciul, am intrat pe Youtube şi m-am uitat la nişte video-uri de la Steaua – Valencia din 2005. În nişte condiţii meteorologice nu mult mai bune ca aseară, un Ghencea plin, razboinic şi gălăgios a împins Steaua spre glorie.

Sigur că echipa arăta altfel, că de atunci suporterii au avut de suportat cinci ani sub o conducere delirantă. Dar caracterele se afirmă în marile seri, în care suporterii îşi arată comuniunea dintre ei şi îşi respectă tradiţia – desigur mitificată. Asta nu are nimic de a face cu persoanele care sunt în fruntea clubului în momentul de faţă.

(Publicado en http://www.prosport.ro el 3 de diciembre de 2010)

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Uncategorized

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s