Cum trebuie mers in Bosnia

Trebuie mers în Bosnia cu capul sus și mult orgoliu, cu aroganța și aplombul superiorității absolute. Istorică, de tradiție, dacă nu fotbalistică. Trebuie mers în Bosnia ca o putere regionala care negociază cu un stat vecin mai mic, ca un cetățean american care călătorește prin lume, ca steliștii când se duc în Giulești. “Ce-i cu voi?”, scria în banner-ul stelist din ultimul derby în Giulești. Ce-i cu voi? Cine sunteți să ne bateți, să ne puneți în dificultate, chiar. Avem un moment prost, dar suntem România. Lumea ne-a admirat și s-a temut de noi, chiar dacă a plouat mult de atunci. Pe voi?

Trebuie să joace Mutu din start. Să se simtă bine, fără vină, bucuros de revenirea la națională. Așa cum facem o excepție și îi permitem unui vechi prieten cu care am fost certați să fumeze în sufragerie, asa cum cheltuim banii pe trei săptămâni pentru a-l invita la un gin-tonic, pentru că am uitat de clipele proaste, nu mai sunt regrete, ne interesează doar fericirea momentului. Să se simtă Mutu important, necesar, fericit, fără nici-o pedeapsă. Să-i dăm lui steagul naționalei și să arătăm bosniecilor și lumii întregi că unul dintre cei mai buni e de-al nostru, că suntem mândri de el și că-l iubim fără dar și dacă.

Fiecare meci are logica lui, în funcție de rival și de situație. Când o echipă cu mai multă valoare nu e în formă, când e inferioară pe teren, trebuie să apeleze la istorie, la mistică, la mândrie, iar șansele ei se multiplică. Așa câștigă de multe ori echipele mari când nu merg lucrurile, sprijinindu-se pe forța istoriei, a tradiției, a prestigiului. O forță care îi permite să dea un gol în ultimul minut, care îi provoacă pe rivali să rateze un penalty. România nu poate să meargă așa în Berlin sau Brazilia, dar în Bosnia da. Pentru a conta cu această forță invizibilă jucătorii români trebuie să creadă în superioritatea lor, să iasă pe teren convinși că reprezintă ceva mai important decât rivalii. Că au dreptul natural la victorie, dincolo de cine e mai bun pe teren și alte considerente minore.

(Publicado en http://www.prosport.ro el 23 de marzo de 2011).

 

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Uncategorized

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s